בין שפע התרופות העצום בפרמקופיאה של הרפואה הסינית המסורתית, חלק מהתרופות הנערצות ביותר אינן צמחים, אלא פטריות.

ריישיקורדיספסמאיטקה וקוריולוס הופכים במהירות לדבר החם הבא בתחום הסופר פוד. אך ברפואה הסינית השימוש בפטריות מרפא אלו  כבר יש תיעוד כבר בטקסטים הראשונים שנרשמו. לדוגמא, המוניטין של ריישי כתרופה חזקה מתועד כבר משנת 200 לספירה בטקסט צמחי המרפא הקלאסי Shen Nong Ben Cao. מחבר טקסט זה מציין שמעלותיה אינן טמונות אך ורק ביכולות הריפוי שלה אלא גם בעובדה שמדובר על מזון על בריא ובטוח לשימוש. בשונה מתרופות טבעיות אחרות, ניתן ליטול פטריות מרפא לתקופות זמן ארוכות, בזמן הריון, יחד עם תרופות נוספות ללא תופעות לוואי רעילות.

המדע המודרני רק עכשיו מגלה את המנגנונים שמאחורי הפטרייה האגדית הזו. יחד עם מאיטקהקורדיספס וקוריוליוס, נראה כי ריישי הינה אימונומודולטור כלומר היא יכולה לעזור להגביר את המערכת החיסונית ולווסת אותה, במהלך זיהום חיידקי, או על ידי הרגעתו במקרים של פעילות יתר במהלך תגובה אוטואימונית ו / או אלרגית.

בעוד מדענים עובדים לחשוף את הביו-מכניקות הספציפיות שמאחורי הפוטנציאל של פטריות אלה, לרפואה הסינית המסורתית כבר קיימת מערכת שתנחה את היישום המתאים של כל אחת מפטריות הריפוי הללו. בעזרת אותן תיאוריות המנחות את בחירת נקודות הדיקור במהלך טיפול, אנו יכולים להקצות למטופלים את ההתאמה הטובה ביותר של פטריות מרפא. אנו חשים את הדופק של המטופל ומוצאים דפוסים בהצגת הסימפטומים שלהם שיעזרו לנו לזהות את הפטרייה או שילוב פטריות המתאים.

פטריות מרפא הינן סוג של אורגניזם פטרייתי אשר משתמשים בהן ברפואות המסורתיות כתוספי תזונה ותרופות. ישנה הערכה כי סין אחראית על 70 אחוזים מייצור הפטריות בעולם. על פי הדיווחים, גידול פטריית השיטאקה החל בסין במאה ה -12. ההערכה היא כי השוק העולמי עמד על 18 מיליארד דולר בשנת 2014. ככל שיותר פטריות מרפא משווקות, חשוב יותר ויותר לעוסקים בתחום הפטריות להשתמש במוצרים יעילים ואיכותיים וללמוד להבדיל בין סוגי מוצרי הפטריות המרפא בשוק לטובת בריאות מטופליהם. לפטריית מרפא ישנם שלושה חלקים נפרדים: התפטיר, אשר צובר מזון ואנרגיה לייצור פטריה; הפטרייה עצמה, או גוף הפירות; ולבסוף, הנבגים שהפטרייה מייצרת.

אחד השיקולים החשובים ביותר עם פטריות מרפא הוא המקור, כלומר היכן הן גדלות. ברפואה הסינית, איכות הרפואה הטבעית תלויה הן היכן והן כיצד טיפחו וגידלו את הצמח או הפטרייה. זה נכון במיוחד לגבי פטריות שכן פטריות הן הקומפוסטרים הגדולים של הטבע. הן בנויות מהצמחים ובעלי החיים עליהן הן גדלות. במשך מאות שנים הרפואה הסינית פיתחה סטנדרטים המנחים את גידול הפטריות הרפואיות האיכותיות ביותר. רבים מהסטנדרטים הללו נשארו קבועים, אך ככל שהזמנים משתנים גם טכניקת הגידול התפתחה. דוגמה מצוינת להתפתחות זו היא גידול הקורדיספס. פטריית הקורדיספס בעלת מוניטין גבוהה, הפכה להיות בסכנת הכחדה. עם זאת, בשנים האחרונות הומצאו פתרונות חדשים לגידול וטיפוח אתי ויעיל של קורדיספס.

ישנן מספר תרכובות כימיות הנחשבות חשובות בשימוש הקליני בפטריות. ניתן לזהות ולנתח תרכובות אלו מטעמי יעילות ובקרת איכות. תרכובות אלה כוללות פוליסכרידים, הנחשבים בדרך כלל כמשנים תגובה ביולוגית. חומרים אלו מפעילים מקרופאגים, תאי NK ותאי T.

תרכובות אלה עשויות להציע הגנה מפני תאים סרטניים, כמו גם זיהומים נגיפיים, חיידקיים ופטריות. מרכיב נוסף המשותף לפטריות מרפא רבות הוא טריטרפנואידים, אשר נחקרו בפטריית ריישי ובצ’אגה, (פטרייה מרפא שימושית מרוסיה שלצערנו בישראל עדיין אינה מאושרת). בריישי, הטריטרפנואידים אחראים על הטעם המר כמו גם על הגנה על הכבד, הורדת השומנים, נוגדי חמצון ואנטי דלקתיים. הם גם מעכבים את שחרור ההיסטמין, מה שעשוי להסביר את הפעילות האנטי-אלרגית של פטריית הריישי. לארגוסטרול, טריטרפנואיד, יש תכונות נגד גידול ונוגדי חמצון (צ’ילטון 12). ארגוסטרול הוא גם מומר לוויטמין D, שכן חשיפה לאור UV ממירה ארגסטרול לוויטמין D2. פטריות מרפא מסוימות עשויות להכיל גם נוקלאוזידים, אנזימים, בטא גלוקנים, כיטין וסטטינים המופיעים באופן טבעי.

פטריות המרפא השימושיות והייחודיות ביותר הן:

ריישי Ganoderma (Ling Zhi),

קוריולוס/טרמטס  (Coriolus (Yun Zhi,

קורדיספס Cordyceps (Dong Chong Xia Cao),

פלאורוטוס (Ping Gu) Ostreatus,

מאיטקה Grifola Frondosa (Hui Shu Hua),

אגריקוס Agaricus Blazei (Ji Song Ron),

היריסיום Hericium Erinaceus (Hou Tou Gu),

שיטאקי (Xiang Gu, (Lentinus Edodes,

טרמלה Tremella Fuciformis (Bai Mu Er)

פטריות הן אורגניזם מופלא היכול לעזור לנו לשמור על בריאותינו ולכן מומלץ לשלב אותן ביומיום בשגרת חיינו במטבח או לצרוך אותן כתוספי תזונה.

הצטרפו אלינו בעוד
ימים
שעות
דקות

האירוע המוביל בישראל בתחום הפטריות הפונקציונליות והרפואיות!